De derde episode in de tentoonstellingsreeks Unfolding the Archives belicht het oeuvre van ontwerpersduo Bataille & ibens. In de interieurwereld zijn Claire Bataille (1940) en Paul ibens (1939-2020) klinkende namen. Hun invloed op de interieurarchitectuur in België en daarbuiten is groot. Met hun gepatenteerde bouwsysteem ‘78 Plus’ (1978) en hun H²O tafel (1993) genoten ze internationale waardering. De stijl van Bataille & ibens kenmerkt zich door zijn schijnbare eenvoud, zelf noemden ze het ‘aanwezige afwezigheid’. Als geen ander wisten ze de essentie van een ruimte of een meubel te vatten. Bataille & ibens: “We zijn rijk in materiaal, maar arm in decoratie.”
Tentoonstelling | 20.05.2021 – 26.09.2021, deSingel, Antwerpen
Opening event | 19.05.2021 om 20 uur
Interieurarchitecten Claire Bataille (1940) en Paul ibens (1939-2020) behoren tot een van de eerste generaties die de discipline interieurarchitectuur in België vormgaven. Ze hebben het belang van interieurontwerp op de kaart gezet. Hun werk werd voor studenten en collega’s een toonbeeld van ‘best practice’ en een referentiepunt. Het oeuvre van Bataille & ibens, dat bijna zes decennia beslaat, getuigt van een zeer diverse en omvangrijke praktijk. Ontwerpen voor zowel woningen, interieurs, meubels en objecten maken er deel van uit. Een selectie uit het archief Bataille & ibens, gaande van plannen, tekeningen, foto's, meubels tot objecten, illustreert dit rijke oeuvre. In hun genuanceerde ontwerpbenadering spelen kernaspecten zoals detail, knooppunten, proporties en materialisatie een cruciale rol.
"Lang voor men massaal het woord ‘minimalisme’ ging gebruiken, waren Bataille & ibens al jaren op zoek naar een vormgeving die zowel ontstaat vanuit een rationeel constructief denkproces als uit tactiele ervaringen."‐ Marc Dubois, architectuurcriticus
Kenmerkend voor de ontwerppraktijk van Bataille & ibens is de zoektocht naar wat kan omschreven worden als 'het onzichtbare aanwezige'. Voor Bataille en ibens lag de kracht van de ingreep in het evenwicht tussen het bestaande en de transformatie. Het resultaat wordt ervaren als evident, alsof het er altijd is geweest. Ondanks dit streven naar het onzichtbare, balancerend op het raakvlak tussen laatmodernisme, postmodernisme en minimalisme, ontwikkelden ze een heel eigen signatuur. Hun ontwerpinterventies, ongeacht grootte en schaal, werden altijd vanuit een doordachte detaillering ontwikkeld. In de Unfolding the Archives #3 neemt curator Eva Storgaard de 'aanwezige afwezigheid' als uitgangspunt om een nieuw perspectief te openen op het oeuvre van Bataille & ibens.
"Bataille & ibens voelden goed aan dat interieurarchitectuur geen autonome wereld is, maar architectuur, vormgeving, kunst en design nodig heeft om lijn, beweging, woon- en werkbaarheid door én in een gebouw te creëren."‐ Moniek E. Bucquoye, designspecialiste
Sinds 2012 bevindt het volledige archief van Bataille & ibens zich in de collectie van het Vlaams Architectuurinstituut. Momenteel is er een digitaliseringsproces bezig. In een collectiehiglight vind je een selectie van documenten die een, eerste inkijk geven in dit veelzijdig en boeiend archief.
naar de collectieIn de reeks Unfolding the Archives toont het Vlaams Architectuurinstituut topstukken, verborgen schatten en merkwaardige ontdekkingen uit zijn collectie. Ze verrijkt hedendaagse thema’s in de architectuur met een historische dimensie, toont nieuw verworven archieven voor het eerst aan de bezoeker, of belicht markante figuren of momenten uit de architectuurgeschiedenis.
productie
Vlaams Architectuurinstituut en deSingel
curator
Eva Storgaard
tentoonstelling
Unfolding the Archives #3 Bataille & ibens
do 20 mei 2021 → zo 26 sep 2021
open wo → zo / 14 → 19 uur en tijdens avondvoorstellingen
(gesloten ma, di)
gratis, maar reservatie verplicht op vai.be
opening event
Unfolding the Archives #3 Bataille & ibens
wo 19 mei 2021 – online om 20 uur
op vai.be en via het VAi YouTube-kanaal
Met dank aan
Claire Bataille, Paul ibens, Titania Van de Velde, Iris Van der Schueren, Paul Wauters, Eva Plasmans, Marc Dubois, Moniek Bucquoye, Campus Vesta, Bulo
Het programma van het Vlaams Architectuurinstituut 2020-2021 wordt mee mogelijk gemaakt door
Reynaers Aluminium, Bulo, Gyproc, Stone, Modular, Febelcem, Wienerberger en Forster Dejond
Vlaams Architectuurinstituut
Egon Verleye - communicatie & PR
T +32 (0)3 242 89 73
E egon.verleye@vai.be