Buitenlandse architectuurtijdschriften online

In het buitenland werd al een aantal belangrijke architectuurtijdschriften digitaal beschikbaar gemaakt. Hieronder een greep uit het aanbod.

Hou ons zeker op de hoogte via architectuurarchief@vai.be wanneer nieuwe titels online verschijnen!!

Nederland

De TU Delft digitaliseerde onder andere de Nederlandse tijdschriften De Opmerker, Bouwkundige Bijdragen, Wendingen. Een breder digitaliseringsproject van 19de- en 20ste-eeuwse tijdschriften loopt momenteel in Nederland en omvat ook een aantal architectuurgerelateerde titels, waaronder Het R.K. bouwblad, De ingenieur en De kunst.

Frankrijk

De Cité de l'architecture et du patrimoine zorgde voor de digitalisering van onder andere de Franse tijdschriften Construction moderne, La Revue générale d'architecture, L'Architecte en L'Architecture.

Het Franse Conservatoire Nationale des Arts & Métiers digitaliseerde technische bladen, woordenboeken en tijdschriften die verschenen naar aanleiding van wereldtentoonstellingen in de 19de eeuw.

Duitsland

In Duitsland digitaliseerden onder andere het Zentrum für Berlin-Studien en de Universität Heidelberg een aantal architectuurtijdschriften zoalsBerliner Architekturwelt, Zeitschrift für Bauwesen, Moderne Bauformen of Architektonische Rundschau.

Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten

Het Britse 19de-eeuwse tijdschrift The Builder (1843-1966) is deels digitaal beschikbaar via The Bodleian Library, evenals The American Architect (1876-1938) en de Journal of the American Institute of Architects (1913-1928) via een website van de University of Pennsylvania.

Het tijdschrift Arts & Architecture (1945-1967) is volledig toegankelijk op een website die wordt onderhouden door de Travers Family Trust.

Meer

Via de 'international advertising & design database' (https://magazines.iaddb.org/periodicals) is een hele reeks kunst- en architectuurtijdschriften uit verschillende landen doorzoekbaar, waaronder het Nederlandse De 8 en Opbouw en Das Neue Frankfurt.

Portaal

Archires verzamelt links naar online tijdschriften.