Kan je door de 'lockdown' je huis niet meer uit? Maak je geen zorgen, ook online valt er heel wat architectuur en design te ontdekken! Het Vlaams Architectuurinstituut maakte voor jou een mooie selectie van online te raadplegen collecties.
Albert Van huffel (1877 – 1935) was tijdens zijn leven een gewaardeerd architect en interieurontwerper. Vandaag is hij vooral bekend als de architect van de Basiliek van Koekelberg. Gedurende zijn hele leven hield Van huffel een archief bij van zijn loopbaan, dat tegenwoordig wordt bewaard in Design Museum Gent. 5200 plannen, tekeningen, foto’s en andere documenten uit het archief zijn gedigitaliseerd en gepubliceerd op BaLAT, de beeldbank van het KIK.
Van huffel op BaLATDe website van de Fondation Le Corbusier biedt een schat aan online informatie over de meester. Neem een kijkje en scroll door historische foto’s van gebouwen, plannen en tekeningen van ongerealiseerde projecten, houten sculpturen, kleurrijke collages en nog veel meer!
Naar de websiteHet Marcel Breuer Digital Archive bevat maar liefst 120.000 gedigitaliseerde tekeningen, foto’s, brieven en ander materiaal over het leven en werk van de Hongaarse architect en meubelontwerper Marcel Breuer. Denk maar aan zijn wereldberoemde Wasilly chair, het eerste stoelontwerp met gebogen metalen buisframe, ontworpen door Breuer toen hij het hoofd van de meubelafdelingen was aan het iconische Bauhaus. Een handige projectenlijst geeft een overzicht van alle gebouwen, interieurs en meubels die dit designicoon van de 20ste eeuw op zijn tekentafel toverde.
Naar de websiteAls provinciaal architect drukte Jozef Schellekens (1909-1963) zijn stempel op de bebouwde omgeving in de regio Turnhout met ontwerpen voor talloze publieke gebouwen zoals scholen en gemeentehuizen. Zijn eigen modernistische woning in Turnhout uit 1935 is beschermd als monument. Op deze website kan je niet alleen plannen, tekeningen en foto’s vinden van Schellekens’ gebouwen, maar ook prachtige voorbeelden van zijn houtsnedes, linosnedes, tekeningen en schilderijen.
Naar de websiteDe Renzo Piano Foundation zet zich actief in om de kennis rond de kunst en techniek van het bouwen door te geven van generatie op generatie. Zij doen dit via het archiveren en ontsluiten van het werk en de expertise van de Italiaanse architect Renzo Piano (1937-…). Het online archief is gestructureerd per project. Wanneer je bijvoorbeeld zijn meest bekende project Centre Georges Pompidou in Parijs aanklikt, vind je verschillende documenten, tekeningen, foto-en videomateriaal en maquettes.
Naar de websiteHet Archigram Archival Projects is een zeer interessant initiatief van de University of Westminster rond het legendarische archief van de neofuturistische Britse architectengroep Archigram (1961-1974). Naast de klassieke indeling per project, vind je ook een overzicht van de slideshows, talks en events en een versie van de ‘Archigram- Opera’ mulitmedia-show.
Naar de websiteRIBApx is een zeer uitgebreide beeldbank van het Royal Institute for British Architects (RIBA) met 100.000 foto’s en tekeningen uit hun collectie. Om niet te verdwalen in deze riante hoeveelheid aan beeldmateriaal, biedt het RIBA een zeer uitgebreide lijst met thema’s aan van waaruit je je zoektocht kunt starten. Er is o.a. een zeer mooie collectie over brutalistische architectuur. Een leuke feature is de mogelijkheid om ingelijste prints uit de collectie aan te schaffen.
Naar de webiteHet project Brasiliana Iconografica wil zoveel mogelijk iconografisch materiaal over de Braziliaanse cultuur verzamelen op één platform. Vandaag bevat de database duizenden afbeeldingen die dateren van de 16de tot en met de 19de eeuw. De beelden worden vrij van rechten (!) gepubliceerd op Wikidata, en dat maakt bijzonder interessante visualisaties mogelijk. Wij testten uiteraard een doorsnede uit van alle beelden die te maken hebben met architectuur.
Ontdek de selectieDe website colonialarchitecture.eu verzamelt data en beelden over architectuur in de Europese kolonies van 1850 tot 1970. Op die manier hopen de TU Delft en haar partners de vaak gebrekkige kennis over dit onderwerp te verhogen. De database bevat op dit moment vooral beelden en info over Indonesië.
Naar de websiteSinds 2010 maakt het film- en productiebedrijf British Pathé historische beeldmateriaal toegankelijk via You Tube. Deze omvangrijke collectie omvat ook leuke video's over architectuur, zoals beelden van de Empire State Building of het klooster Sainte-Marie de La Tourette van Le Corbusier.
Naar YouTubeGrasduin door meer dan 400 beelden uit designarchieven en laat je inspireren door tekeningen, foto’s, plannen en affiches. Ontdek ontwerpen voor meubels, interieur en gebruiksvoorwerpen van de voorbije 70 jaar.
Beeldbank DesignerfgoedHet Bauhaus open archive is een Duitstalige archiefsite die een inkijk geeft in het leven en het werk aan de revolutionaire Duitse kunst-en architectuuropleiding, het Bauhaus. Zoeken kan je via een lijst met personen, waarop zowel de wereldberoemde als minder gekende Bauhaus-meesters en leerlingen te vinden zijn. Je vindt er in het bijzonder ook stilgezwegen vrouwelijke Bauhaus-ontwerpers als Gunta Stölz, Otti Berger en Lucia Moholy.
Naar de websiteHet Museum of Modern Art maakte een aanzienlijk deel van hun collectie online toegankelijk, waarvan meer dan 3000 werken in de categorie architectuur en meer dan 10.000 in die van design. Handige zoekfilters maken het virtuele bezoek aan hun collectie compleet.
Naar de websiteKADOC bundelde hun collecties die digitaal ontsloten zijn op één handige pagina. Ontdek er indrukwekkende affichecollecties, het archief van het glazeniersatelier Capronnier of andere pareltjes.
KADOC ONLINEOp hun website biedt het Getty instituut meer dan 300 van hun publicaties aan om online te lezen of gratis te downloaden. Naast boeken over architectuur, vind je er ook heel wat materiaal over schilderijen, fotografie en conservatie.
Naar de websiteVoor een groeiende hoeveelheid architectuurtijdschriften hoef je niet meer naar de bibliotheek te stappen om ze te raadplegen. Le Béton Armé, Bulletin des métiers d’art en La Cité zijn slechts enkele voorbeelden van Belgische tijdschrifttitels die volledig online raadpleegbaar zijn. Maak kennis met de Belgische architectuurpers van voor WO II!
Naar het overzichtOok van buitenlandse architectuurtijdschriften houden wij een lijstje bij.
Naar het overzicht