Oral history | Stynen 2018

Het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) nam, naar aanleiding van het project Stynen 2018, vijf interviews af met familieleden, collega’s en opdrachtgevers van Léon Stynen die ons een uniek inzicht geven in het leven en werk van de architect.

Van elk interview vindt u hieronder een korte samenvatting. Indien u het volledige interview wil raadplegen, vul dan het aanvraagformulier in.

"Je had de idee dat je echt zelf mee aan dat huis bouwde, dat kan ik wel zeggen ja. Dat was een kracht die we apprecieerden."
‐ Herman Van der Wee

Het interview werd in opdracht van het Vlaams Architectuurinstituut afgenomen door Dirk Laureys en Bart Tritsmans op 13 december 2017. Indien u het volledige interview wil raadplegen, vul dan het aanvraagformulier in.

"Mama hielp hem met veel dingen. Ze hielp hem met zijn speeches. Want al zijn speeches, al zijn teksten, daar schreef zij het klad van. Hij zei wat er geschreven en gezegd moest worden, maar zij deed dat eigenlijk, zij stelde de speeches op."
‐ Anne Stynen

Het interview werd in opdracht van het Vlaams Architectuurinstituut afgenomen door Dirk Laureys en Ellen Van Impe op 13 maart 2018. Indien u het volledige interview wil raadplegen, vul dan het aanvraagformulier in.

"Hij was een belangrijke figuur in de architectuur. Door zijn oeuvre, zijn interesse in onderwijs en bouworde. Hij was zowat overal. Een belangrijk iemand."
‐ Lucien Jacques Baucher

Het interview werd in opdracht van het Vlaams Architectuurinstituut afgenomen door Ellen Van Impe en Nina Serulus op 14 december 2017. Indien u het volledige interview wil raadplegen, vul dan het aanvraagformulier in.

"Er werden formidabel veel binnenzichten getekend. Wat een architect gewoonlijk niet doet. Die maakt de gevels en een plan en een doorsnede en daar gaat ie. Bij Stynen was dat niet geval. …Bij Stynen had je niet alleen architectuur, je moest je ook bezighouden met het binnenhuis."
‐ Paul Meekels

Het interview werd in opdracht van het Vlaams Architectuurinstituut afgenomen door Dirk Laureys op 14 december 2017. Indien u het volledige interview wil raadplegen, vul dan het aanvraagformulier in.

"Als directeur wilde hij dat ik een initiatie gaf aan de architecten, wat ik leuk vond. In die cursus moest ik de studenten voorbereiden op hun lessen architectuur. Ik deed het graag. Architectuur is een abstracte kunst, niet zoals beeldhouwen of schilderen waar je objecten maakt."
‐ Constantin Brodzki

Het interview werd in opdracht van het Vlaams Architectuurinstituut afgenomen door Ellen Van Impe en Nina Serulus op 12 december 2017. Indien u het volledige interview wil raadplegen, vul dan het aanvraagformulier in.