Getemde natuur verkent de gelaagde geschiedenis van stedelijk groen door de lens van de stad Antwerpen. Van de eerste stadsparken in de negentiende eeuw tot het opkomende klimaatactivisme in de tweede helft van de twintigste eeuw; de transformatie van Antwerpen weerspiegelt wereldwijde evoluties in machtsverhoudingen, ruimtelijke en sociale idealen en de verhouding tot natuur en ecologie. De tentoonstelling toont onbekende en onderbelichte verhalen uit de geschiedenis van stedelijk groen. Hedendaagse artistieke en architecturale interventies dagen conventionele ideeën over stedelijke natuur uit en blikken vooruit op een meer inclusieve, gelaagde en veerkrachtige stedelijke toekomst.
Publieke groenruimtes zijn van onschatbare waarde in stedelijke leefomgevingen. Ze verbeteren de levenskwaliteit en gezondheid van bewoners, versterken steden in hun weerbaarheid tegen de klimaatverandering, bieden ruimte voor sociale interacties en brengen verbindingen tot stand in de complexe stedelijke samenleving. Toch zijn stedelijke groenruimtes niet neutraal. Ze worden gevormd door veranderende politieke, economische en sociale agenda’s in de samenleving. Zowel in historische als hedendaagse steden leiden groenruimtes tot spanningen en conflicten – tussen gentrificatie en toegankelijkheid, privatisering en commons, biodiversiteit en recreatie, veiligheid en uitsluiting, milieurechtvaardigheid en uitbuiting.
17.09.2025 - 01.02.2026
vernissage: 16.09.2025 om 20:00u
Van woensdag tot zondag van 14:00u tot 19:00u. en bij avondvoorstellingen tot 22:00u.
€5 (tickets online en ter plaatse)
€0 (studenten, -19 jaar, kansentarief/omnio-statuut en ICOM, tickets enkel ter plaatse)
DE SINGEL (Expozaal)
Desguinlei 25, 2018 Antwerpen
Bart Tritsmans
Hülya Ertas en Dennis Pohl (Vlaams Architectuurinstituut)
Aslı Çiçek
Vlaams Architectuurinstituut en DE SINGEL
De Vlaamse Overheid
In alle zalen van DE SINGEL zijn er plaatsen voorbehouden voor rolstoelgebruikers. Gelieve op voorhand contact op te nemen met tickets@desingel.be, dan voorzien we een plaats. Om de zalen te bereiken kan je gebruik maken van een lift. Kom binnen via de hoofdingang van DE SINGEL en begeef je langs de helling links van de trap om de lift te nemen. Meer info over de toegankelijkheid
Hoe beïnvloeden gedeelde ruimtes onze manier van leven? In 2024-2026 staat het architectuurprogramma van het Vlaams Architectuurinstituut in het teken van wat we delen. In onze tentoonstellingen, lezingen, debatten, workshops en publicaties onderzoeken we de verschillende aspecten van samenwonen en samenleven.