mGL-landhuis, Lokeren
Copyright
BLAF ARCHITECTEN - LOKEREN

mGL-landhuis

De vraag van de opdrachtgever was een landhuis te bouwen naar Amerikaans model in een landelijke uithoek van Lokeren. Bij dit ontwerp richtte BLAF Architecten het onderzoek veeleer op bruikbare typologische elementen en niet op stijlelementen. Belangrijke uitgangspunten voor dit ontwerp waren de ligging en de benadering van het perceel.

Deze gezinswoning is het visuele eindpunt van de straat waardoor het een prominente plaats inneemt. Het huis is van ver zichtbaar en door deze ligging is de toetreding één van de belangrijkste aspecten van het gebouw. Door de eenvoudige basisvorm van het gebouw, een balk met een zadeldak, associeert men het gebouw meteen met het vertrouwde beeld van een huis. Door deze opbouw sluit het aan bij de rest van de typische woningen in zijn omgeving. Om het gebouw op een subtiele manier te onderscheiden van zijn omgeving, heeft BLAF Architecten geëxperimenteerd met de primaire aspecten die in een kindertekening voorkomen. Namelijk de schalen van de raamopeningen en schouw die duidelijk overgedimensioneerd zijn.
Om een extra dimensie toe te voegen aan het gebouw is er eveneens geëxperimenteerd met het perspectief van het gebouw. Als men de oostgevel benadert kijkt men uit op een eenvoudige vlakke zijgevel met langgerekte ramen die de verticaliteit van de houten gevelbeplanking volgen. Vanuit het noorden is de gevel van veel verder zichtbaar waardoor de leesbaarheid van de gevelomtrek belangrijker is. Van hieruit ziet men frontaal op de voorgevel met de overgedimensioneerde schouw die prominent aanwezig is.

De woning werd volledig opgetrokken in houtskelet, en is op het dak na volledig bekleed met Padoek beplanking. Dit reflecteert naar de bijgebouwen of stallen die vroeger vaak als toevoeging van een boerderij dienden. Door de houten beplanking over heel de gevel door te trekken ontstaat een sereen geheel dat zowel in harmonie is met zijn natuurlijke omgeving als een scherpe aftekening aan het bouwvolume geeft.


Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurtekst van Pierrick De Braekeleer (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Projectdetails

ARCHITECT:
TYPE GEBOUW:
LOCATIE:

Moleneindestraat 124

9160 Lokeren

België

DATUM VOLTOOID:

10-2008

PERMALINK:

Meer gebouwen