Brug Handelsbeurs, Gent
Copyright
OFFICE KERSTEN GEERS DAVID VAN SEVEREN, UTIL STRUKTUURSTUDIES - GENT

Brug Handelsbeurs

Office Kersten Geers David Van Severen ontwierp de brug voor de Handelsbeurs aan het drukke plein, de Kouter in Gent. Dit jong architectenbureau in Brussel startte in 2002 en realiseerde al opmerkelijke projecten. In 2008 kreeg deze realisatie de Belgische architectuurprijs in de categorie ‘Publieke ruimte’.
De Handelsbeurs is een druk bezocht cultureel centrum. De noordelijk georiënteerde 19de eeuwse voorkant met hoofdingang geeft uit op de Kouter. De achterkant van het gebouw werd recent gerenoveerd. Er kwam een volledige beglazing met extra ingang. Omdat er aan deze kant van het complex weinig ruimte en dynamiek was, werd naar een oplossing gezocht om dit tekort op te heffen. De constructie van een brug over de Ketelvaart was dan ook een interessante, adequate en erg functionele oplossing. De veiligheid bij een mogelijke evacuatie werd vergroot, het lossen en laden voor leveranciers werd vergemakkelijkt. Er kwam een duidelijk positieve activering van het gebouw. Een bijkomende stedelijke ruimte werd geconstrueerd.
De architecten Kersten Geers en David Van Severen opteerden voor een sobere brug, die de verbinding vormde tussen het complex en de tegenoverliggende oever. Ze hebben geopteerd voor een horizontaal volume waartussen het trapeziumvormig wegdek oploopt. Tien stalen balken van ruim 20 meter en een gewicht van 45 ton liggen in waaiervorm en verbinden het terras van de Handelsbeurs met de wandelweg van de Ketelvest. Door de waaiervorm van het brugdek meet ze aan de ene kant 3,17 m en aan de kant van de Ketelvest 6,70 m. Door dit te doen creëert men een optisch spel. Het brugdek is verder afgewerkt met houten latten, die korter worden naarmate je de overkant nadert. De stalen liggers eronder zorgen ervoor dat er een spel van perspectieven ontstaat en het traliewerk van de houten balustrades zorgt voor een dynamisch accent. Naarmate je de brug nadert, verschuift het silhouet van transparant naar massief. Het brugdek en de leuning bestaan uit tropisch hardhout dat OLB gelabeld is.
Dit bescheiden project is beslist een voorbeeld van een geslaagd ruimtelijk element, dat een grote meerwaarde voor de Handelsbeurs in Gent biedt.


- Deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurtekst van Lukas De Baere (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Projectdetails

TYPE GEBOUW:
LOCATIE:

Ketelvest

9000 Gent

België

DATUM VOLTOOID:

01-06-2008

PERMALINK:

Meer gebouwen