Intergenerationeel Project Linkeroever (IGLO)
Copyright
DE SMET VERMEULEN ARCHITECTEN, ARCHITECTEN DE VYLDER VINCK TAILLIEU, TOM THYS ARCHITECTEN - ANTWERPEN

Intergenerationeel Project Linkeroever (IGLO)

Het Intergenerationeel Project Linkeroever (IGLO) brengt verschillende culturen en generaties samen. Begin dit jaar kreeg het project de Prijs Wivina Demeester voor excellent bouwheerschap 2014.

Europark (Antwerpen Linkeroever) is een sociale woonwijk met 18 sociale hoogbouwblokken. De wijk beantwoordt aan het modernistische concept van vrijstaande hoogbouwblokken in een parkomgeving. De woontorens werden tussen 1967 en 1979 gebouwd om de woningnood op te vangen. Vele jaren van intensief gebruik maakten een grondige renovatie onvermijdelijk. Europark kampte ook met een hardnekkig imagoprobleem.

In 2005 werd via een Open Oproep het bureau Technum aangesteld om een masterplan voor de wijk op te maken. Het plan introduceert lage en middelhoge gebouwen tussen de slanke hoogbouw van de woontorens. Verdichting en vermenging van functies zorgen voor nieuwe programma's en diensten in de wijk. Die worden met elkaar verbonden door een nieuwe straat, dwars doorheen Europark. Zo ontstaat een publieke ruimte die de sociale woonwijk opent naar de omgeving en het stadsdeel een nieuwe centraliteit geeft.

IGLO heeft als doelstelling de sociale samenhang en ontmoeting tussen de verschillende culturen en generaties te bevorderen. Daartoe worden zowel de ruimtes als de activiteiten gedeeld. De stad Antwerpen investeerde in het openbaar domein, een kinderdagverblijf met 85 plaatsen (De Smet Vermeulen architecten) en een gemengd gebouw met jeugdcentrum en buurtsporthal (in aanbouw). Het Zorgbedrijf bouwde 126 serviceflats in drie nieuwe volumes (Tom Thys architecten), een woonzorgcentrum voor 125 bewoners (De Smet Vermeulen architecten) en een dienstencentrum (de vylder vinck taillieu architecten).

Dit project werd opengesteld op de Dag van de Architectuur 2015.

Projectdetails

TYPE GEBOUW:
LOCATIE:

Louis Paul Boonstraat 22

2000 Antwerpen

België

PERMALINK:

Meer gebouwen