Samen met een aantal bouwbedrijven gaat het Vlaams Architectuurinstituut op zoek naar de beste manier om bouwarchieven voor een lange termijn te bewaren en te beheren. Dit jaar brachten we een bezoek aan Willemen Groep in Mechelen.
Naast de archieven van ontwerpers, vertellen archieven van bouwbedrijven ons veel over hoe gebouwen en infrastructuren tot stand komen, welke materialen nodig zijn en welke technieken worden aangewend. Maar voor bedrijven is het niet evident om een selectie te maken in de grote hoeveelheid analoge en digitale documenten die tijdens het bouwproces de revue passeren. Daarom werkt het Vlaams Architectuurinstituut samen met aannemersbedrijven om hun archieven in kaart te brengen en om te onderzoeken hoe ze die zelf kunnen bewaren en beheren. In het voorjaar opende Willemen Groep voor ons de deuren van hun archief in de Boerenkrijgstraat in Mechelen.
Meer informatie over het projectDe geschiedenis van Willemen Groep gaat terug tot de negentiende eeuw wanneer Pierre-François Van Poppel een metsersbedrijf oprichtte in Mechelen. Uit dit bedrijf groeide in 1956 NV Algemene Ondernemingen Van Poppel opgericht door Alfons Van Poppel en zijn schoonbroer Paul Willemen. In de jaren 1980 en 1990 ontwikkelde het bedrijf door de overname van Sanitechniek, Ergon gespecialiseerd in prefabelementen in voorgespannen beton en Franki, gespecialiseerd in de burgerlijke bouwkunde. In 1999 beslissen de zaakvoerder om NV Van Poppel op te splitsen. De familie Van Poppel bleef inzetten op woningbouw terwijl de familie Willemen utiliteitsbouw voor zijn rekening nam. Zo ontstond Willemen General Contractor. Het werd samen met Sanitechniek, Ergon en Franki ondergebracht in wat vandaag de Willemen Groep is. Ondertussen is de groep verder uitgebreid door meerdere overnames en efficiënter georganiseerd door enkele fusiebewegingen. Zo ontstond in 2018 Willemen Construct uit een fusie van Willemen General Contractor en de bouwafdeling van Kumpen. In hetzelfde jaar ontstond ook Willemen Infra uit een fusie van Aswebo, Aannemingen Van Wellen en de wegenbouwafdeling van Kumpen. Vandaag verenigt Willemen Groep 2400 medewerkers in verschillende landen.
Archiefbeschrijving op ArchiefpuntVoldoen aan wettelijke en administratieve eisen, is voor Willemen Groep de belangrijkste motivatie om aan archiefbeheer te doen. Voor analoge werfdossiers betekent dit dat ze niet veel langer bewaard worden dan de tienjarige aansprakelijkheidsperiode waaraan aannemers wettelijk gebonden zijn. Digitale bestanden worden wel langer bewaard. Dus wanneer iemand op termijn een bedrijfsgeschiedenis zou willen schrijven zou bij Willemen Groep zelf maar een beperkte hoeveelheid informatie te vinden zijn. We adviseerden daarom hoe het bedrijf met enkele kleine inspanningen basisinformatie over zijn eigen werking kan bijhouden: