Dubbeltentoonstelling Caring Architecture brengt pleidooi voor architectuur die zorg draagt voor mens en planeet.
Hoe kan architectuur zorg dragen voor onze planeet en zijn bewoners? De tentoonstellingen Critical Care. Architecture for a Broken Planet en Care for Space for Care onderzoeken welke vormen zorgzame architectuur kan aannemen en welke invloed dit heeft op de leefbaarheid van onze omgeving. Een verrassende selectie nationale en internationale cases laat je op een unieke manier kennismaken met het bouwen van en voor de toekomst. Vanaf 28 mei bij het Vlaams Architectuurinstituut in De Singel.
Caring Architecture
Critical Care. Architecture for a Broken Planet
Care for Space for Care. Scenes from Flanders and Brussels
Dubbeltentoonstelling | van 28.05.2022 tot 11.09.2022
Vernissage en opening talk | op 27.05.2022 om 20:00u
Vlaams Architectuurinstituut in De Singel, Antwerpen
“Architectuur die zorgzaam is, onderscheidt zich door haar empathie voor de context, de gebruikers, de makers en de materialen. Het is een architectuur die kijkt naar de lange termijn en een kritische houding aanneemt ten opzichte van de menselijke activiteit op de planeet. Ze heeft oog voor het grotere plaatje en verbindt natuurlijke, materiële en immateriële waarden. Zorgzame architectuur gaat bewust om met de effecten van interventies in de (gebouwde) omgeving voor mens, ecologie en samenleving.” Met deze insteek verduidelijken de curatoren van Caring Architecture de cruciale rol van architectuur voor de leefbaarheid van onze planeet.
"Met de vele crisissen die we vandaag kennen, kan je je afvragen of verandering nog wel mogelijk is. De projecten in de Critical Care-expo bewijzen dat het wel degelijk kan."‐ Angelika Fitz, curator Critical Care. Architecture for a Broken Planet
tentoonstelling 1
Na stops in Wenen, Zürich, Dresden en Berlijn strijkt Critical Care. Architecture for a Broken Planet, een tentoonstelling van Architekturzentrum Wien, neer in Antwerpen. Aan de hand van 21 internationale spraakmakende projecten toont de tentoonstelling hoe architectuur en stedenbouw kunnen bijdragen aan onze toekomst. Projecten uit Afrika, Europa, het Nabije Oosten, de Caraïben, de VS en Latijns-Amerika worden samengebracht en gegroepeerd in vijf thema’s: ‘zorg voor water en land’, ‘zorg voor publieke ruimte’, ‘zorg voor talent’, ‘zorg voor onderhoud’ en ‘zorg voor lokale productie’. Elk project behandelt een concrete problematiek. Of het nu om een rurale of stedelijke ruimte gaat, allen herdefiniëren ze de relatie tussen werk, economie en ecologie. Tekeningen op groot formaat, objecten en video’s geven op een tactiele manier een inkijk in het ontwerpproces, de uitvoering en het uiteindelijke gebruik.
projecten
tentoonstelling 2
De tentoonstelling Care for Space for Care is het Belgische antwoord op Critical Care. Ze belicht negen recente projecten uit Vlaanderen en Brussel met een focus op het proces, de betrokkenen en het voorafgaande onderzoek. Care for Space for Care doet je nadenken over de ecologische en sociaalmaatschappelijke rol van architectuur.
Zorgen voor anderen vergt empathie. Je maakt de personen die betrokken zijn bij een project zichtbaar, je zorgt ervoor dat ze gehoord worden. De voorbeeldprojecten in deze tentoonstelling gaan verder dan de klassieke participatiemodellen. Wederkerige afhankelijkheid heeft oog voor persoonlijke zaken, emotionele arbeid en toont de menselijke kant van werken met ruimtes. Het herinnert ons aan het feit dat architectuur wordt gemaakt door, voor én met mensen.
"De architectuur van Huis Perrekes nodigt uit om deel te nemen en in interactie te treden met anderen. De prikkels komen als het ware uit de muren."‐ Carla Molenberghs, mede-oprichter en directrice Huis Perrekes
Een gebouw ontwerpen dat makkelijk onderhoud toelaat, is ook een vorm van zorg. Het is een weloverwogen beslissing om te werken met duurzame materialen, details en een open ontwerp dat aanpassingen en toe-eigening toelaat. Een ontwerp dat focust op het onderhoud van een gebouw, beschouwt de structuur ervan als de sleutel voor een lang leven. Het is een vorm van respect voor de natuur als gelimiteerde bron voor materialen, maar ook ten aanzien van het collectieve (stedelijke) geheugen.
Projecten:
"Zorg dragen voor een gebouw begint bij luisteren naar de materialen en naar de verschillende gebruikers."‐ Kurt Geraerts, gebouwenbeheerder en preventieadviseur Z33
Posthumanisme vereist een nieuw begrip van zorg dragen voor onze planeet en voor alle wezens en materialen die dezelfde ruimte en toekomst delen. Een posthumane architectuur werkt met alle relevante actoren, materialen en expertises om samen ruimtes te creëren waar iedereen van kan genieten.
Projecten:
"Het gaat niet zozeer over het ecolabel dat bepaalde materialen hebben, maar vooral over de manier waarop we ze gebruiken."‐ Jan Thys, architect-zaakvoerder De Gouden Liniaal Architecten
Download hieronder de perstekst en de HR persbeelden.
boek
Het boek focust op de drie crisisgebieden economie, ecologie en arbeid. Het bevat projectomschrijvingen van uiteenlopende projecten, waaronder de wederopbouw van dorpen in China, irrigatie in Spanje, community land trusts in Puerto Rico, herwaardering van modernistische volkshuisvesting in Frankrijk, nieuwe allianties in informele nederzettingen in Nairobi en de herontwikkeling van traditionele bouwmethoden in overstromingsgebieden in Pakistan. Essays behandelen onderwerpen als ethische architectuur, landbeleid, creatieve ecologieën, diverse economieën, zorgzame gemeenschappen en de uitbuiting van arbeid. De projecten en essays in het boek leveren het bewijs dat architectuur en stedenbouw het vermogen hebben om de planeet weer leefbaar te maken.
meer over het boekconcept
Architekturzentrum Wien
productie
Vlaams Architectuurinstituut en De Singel
curatoren
Angelika Fitz en Elke Krasny
grafisch ontwerp
Alexander Ach Schuh
met de steun van
Vlaamse Gemeenschap
tentoonstelling
za 28 mei 2022 → zo 11 sep 2022
De Singel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen
open wo → zo / 14 → 19 uur en tijdens avondvoorstellingen tot 22 uur
gratis
boek
Critical Care. Architecture and Urbanism for a Broken Planet
uitgever: 2019, Architekturzentrum Wien, MIT Press
redacteurs: Angelika Fitz, Elke Krasny, Architekturzentrum Wien
vormgeving: Alexander Ach Schuh
taal: EN
€ 40
304 pagina’s
ISBN 9780262536837
productie
Vlaams Architectuurinstituut en De Singel
curatoren
Hülya Ertas en Sofie De Caigny
scenografie
Laura Muyldermans & LDSRa
met de steun van
Vlaamse Gemeenschap
mee mogelijk gemaakt door
Beddeleem
tentoonstelling
za 28 mei 2022 → zo 11 sep 2022
De Singel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen
open wo → zo / 14 → 19 uur en tijdens avondvoorstellingen tot 22 uur
gratis
vernissage
vr 27 mei 2022 – 20:00u
De Singel, Blauwe Zaal
Desguinlei 25, 2018 Antwerpen
info en tickets op vai.be of desingel.be
reserveer hier je plaats
online
vai.be
Instagram: @vlaams_architectuurinstituut
#vlaamsarchitectuurinstituut
desingel.be
Instagram: @desingelartscentre
#desingel
#caringarchitecture #criticalcare #careforspaceforcare
Vlaams Architectuurinstituut
Egon Verleye - communicatie & PR
T +32 (0)3 242 89 73
E egon.verleye@vai.be