De architectuur in Vlaanderen kende een opmerkelijke ontwikkeling in de voorbije decennia. Ontwerpers maakten internationaal naam en stilaan groeide er een dynamische architectuurcultuur in Vlaanderen. Deze evolutie ontstond vanuit enkele architecten, critici, culturele spelers en gepassioneerde liefhebbers van architectuur. Ontdek hier hoe het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) dit verhaal onder de aandacht brengt.
De Stichting Architectuurmuseum (1983), het tentoonstellingsbeleid van deSingel rond architectuur (vanaf 1985) en de uitgave van de Jaarboeken Architectuur Vlaanderen zijn enkele van de initiatieven die de Vlaamse architectuur op de kaart zetten. Later werd de architectuurcultuur verder geschraagd door het overheidsbeleid, dat structuren en subsidiekanalen uitbouwde. Belangrijke stappen in dit beleid waren de creatie van de functie van Vlaams Bouwmeester (1998) en de oprichting van het Vlaams Architectuurinstituut (2002).
De tentoonstelling MAATWERK MASSARBEIT. Architektur aus Flandern und den Niederlanden in het Deutsches Architekturmuseum Frankfurt belicht aan de hand van een zestigtal maquettes het maatwerk, de precisie en het vakmanschap in de Vlaamse en Nederlandse architectuur van de voorbije dertig jaar. De maquettes zijn opgenomen in de catalogus bij de tentoonstelling.
Een deel van de in Knokke getoonde maquettes (zie onder) werd deze keer aan een internationaal publiek voorgesteld.
De tentoonstelling was een productie van het Vlaams Architectuurinstituut en het Deutsches Architekturmuseum in samenwerking met Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Nieuwe Instituut.
Meer infoDeze publicatie bestudeert de architectuur van Robbrecht en Daem Architecten, Christian Kieckens Architects, Marie-José van Hee Architecten en Marc Dubois, die allen afstudeerden aan Sint-Lucas in 1974 en in hun professionele praktijk mee aan de wieg stonden van de 'wonderjaren' van de architectuur in Vlaanderen.
Deze publicatie kwam voort uit een breder project rond de 'Generatie 74', genoemd naar het jaar dat de vijf architecten afstudeerden aan het Sint-Lucasinstituut in Gent. In 2016 werd deze generatie gelauwerd met de lezingenreeks en tentoonstelling 'm0menten'. Het werk van Kieckens stond hetzelfde jaar centraal in de tentoonstelling Het huis. De mentor. Het archief. Christian Kieckens.
Meer info over de publicatieDe tentoonstelling focust op de afgelopen drie decennia die voor architectuur uit Vlaanderen wonderjaren waren. ‘De wonderjaren’ verzamelde projecten van architectenbureaus die sinds de jaren tachtig de architectuur hebben vormgegeven. De expo liep in Cultuurcentrum Scharpoord te Knokke.
Aan de tentoonstelling ging een ronde prospectiebezoeken bij architectuurbureaus vooraf om de omvang en toestand van de maquettecollectie te kunnen inschatten.
Meer infoVanaf 1985 begon deSingel met de organisatie van architectuurtentoonstellingen en -lezingen. Dit tot 2010, toen de architectuurwerking van deSingel werd overgedragen aan het Vlaams Architectuurinstituut. Het archief dat deSingel gedurende 25 jaar architectuurwerking heeft opgebouwd geeft daarmee een unieke kijk op de architectuurcultuur in Vlaanderen.
Met de hulp van stagiair Dieuwertje Van Bortel stelde het VAi een inventaris op van dit belangrijke archief. Daarbij werden maar liefst 106 tentoonstellingen en lezingen over architectuur geregistreerd in ODIS.