Er is voor het erfgoed van grafische vormgeving, geen vangnet in de vorm van een professionele erfgoedinstelling. Het kenniscentrum van het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) helpt het veld door het erfgoed in kaart te brengen en kennis rond archiefzorg te delen.
Sinds 2013 ontplooit het VAi-kenniscentrum een bredere dienstverlening rond het erfgoed van het ontwerp van de gebouwde omgeving, waaronder ook grafische vormgeving.
definitie probleem: In 2016 publiceert het VAi een bronnengids over Vormgevingserfgoed in Vlaanderen na 1945. In de besluiten staat...
Wat is grafische vormgeving?
Waarom na 1945?
Waarom VAi? wat is het probleem?
In de bronnengids worden al enkele grafische vormgevers benoemd:
lijst vormgevers
Meer over de publicatieIn 2022 verschijnt de publicatie Off the Grid, hierin onderzoekt grafisch ontwerper Sara De Bondt de beginselen van grafisch ontwerp in België in de jaren 60 en 70, een geschiedenis die tot op heden weinig aandacht heeft gekregen. Meer dan honderden nooit eerder gepubliceerde illustraties van affiches, typografie, boekontwerp, logo's en archieffoto’s krijgen een plaats in het boek.
Ook de eerste resultaten van de Veldanalyse Grafisch Ontwerp van het Vlaams Architectuurinstituut krijgen een hoofdstuk in het boek. Je vindt er een eerste selectie van archieven van grafisch ontwerpers, publicisten, onderwijsinstituten, opdrachtgevers enz terug. Dit onderzoek is een eerste stap om de bewaarde archieven in kaart te brengen.
later nog pdf lijst toevoegen
Meer over de publicatieIn november 2023 start het pilootproject kunstenerfgoed rond de nalatenschap van Lucien De Roeck (1915-2002), een van de invloedrijkste grafische vormgevers van ons land. Via dit pilootproject ondersteunt het VAi-kenniscentrum het Fonds Lucien De Roeck om de inhoud van het archief toegankelijk te maken voor gebruikers zoals studenten, ontwerpers en onderzoekers. We begeleiden De Roecks kleinzoon Jean-Michel Meyers, zelf ook grafisch ontwerper, om een inventaris op te stellen, stukken uit het archief opnieuw te verpakken en te digitaliseren.
Lees meer over het pilootproject“Maak een ontwerp voor een affiche en laat je daarbij inspireren door het oeuvre van Marcel Raymaekers.” Zo luidde de opdracht van het Vlaams Architectuurinstituut aan de jonge grafisch ontwerpers Violet Nys en Inès Collin. Ze kregen hiervoor toegang tot het rijke archief van deze pionier van de circulaire architectuur. Het resultaat waren vier prachtige tekeningen die je in september 2023 in beperkte oplage als affiche kon verzamelen.
Het Design Centre was een promotieorgaan voor Belgische industriële vormgeving onder leiding van directeur Josine des Cressonnières (1926-1985). Michel Olyff verzorgde de grafische huisstijl en het logo van het centrum. Het Design Centre organiseerde ook verschillende tentoonstellingen gewijd aan grafisch ontwerp.
De affichecollectie bewaard in het Letterenhuis bevat en 48-tal affiches van tentoonstellingen georganiseerd of gehost door het Design Centre, gedateerd tussen 1967 en 1985 en vaak ontworpen door grafisch vormgever Michel Olyff. In de beeldbank designerfgoed van het Vlaams Architectuurinstituut kan je enkele gedigitaliseerde affiches terugvinden.
De collectie van het VAi focust op architecten. Toch kan je ook grafisch materiaal terugvinden in het archief.
Online valt er heel wat architectuur en design te ontdekken! Het Vlaams Architectuurinstituut maakte voor jou een mooie selectie van online te raadplegen collecties. Hier vind je onder andere de weg naar de archieven van het Bauhaus en het MoMA.
Ontdek de selectie