Visuele getuigen van de bouwnijverheid in het verleden, zoals foto's en films, kunnen soms verhelderend zijn naar werforganisatie, het gebruik van bepaalde toestellen en kunnen ook een idee geven van de zelfrepresentatie van aannemers en bouwbedrijven.
Waar veel 'oud' archief (ouder dan nodig voor de wettelijke aansprakelijkheid) verdwijnt in bouwbedrijven, gebeurt het wel dat foto's bewaard blijven, aangezien ze bruikbaar zijn voor brochures, publicaties of de bedrijfswebsite (geschiedenispagina's). Dergelijk archief wordt in veel bedrijven dan ook eerder door de commerciële dienst of public relations-afdeling beheerd en niet zozeer door een archief- of documentatiedienst.
Foto's van bouwwerven komen erg verspreid voor, onder andere in de eigen archieven van bouwbedrijven en in de privéarchieven van architecten, in archieven van opdrachtgevers, in stads- en gemeentearchieven (met name dan met betrekking tot publieke bouwwerven, waarvan de overheid opdrachtgever was). Bij de zoektocht naar dergelijke archieven kunnen dus regelmatig foto's of diacollecties opduiken, al dan niet duidelijk geïdentificeerd of gedateerd.
Heel wat foto's waarop de activiteit van (lokale) aannemers of bouwbedrijven te zien is, kwamen ook terecht in lokale of regionale beeldbanken.
Bedrijven maakten soms hun eigen bedrijfsfilms, ter promotie van hun activiteiten. De Cité Chaillot in Parijs bracht bijvoorbeeld een webtentoonstelling online over de bedrijfsfilms van Buisseron, pioniersfirma in het bouwen met gewapend beton. Ook Belgische firma's maakten bedrijfsfilms, bijvoorbeeld
Voorbeelden van films met een meer educatieve of voorlichtende inslag zijn
Een kopie van deze films wordt bewaard in het Koninklijk Belgische Filmarchief (Cinematek).
Cinematek brengt ook een dvd-reeks uit met historisch filmmateriaal, waar soms bouwwerfmateriaal op te vinden is.
Ook in andere collecties zijn mogelijk dergelijke films te vinden.