Het digitaliseren van erfgoed biedt veel voordelen. Het erfgoed kan vlotter worden gedeeld tot in de huiskamer via het internet, terwijl de originele objecten minder uit hun veilige depotomgeving moeten worden gehaald. Tot slot kan het het ultieme redmiddel zijn om het voortbestaan van bedreigde collecties te verzekeren in gedigitaliseerde vorm.
Op 18 februari 2022 organiseerde het Vlaams Architectuurinstituut i.s.m. Amsab-ISG een webinar over de digitalisering van bouwtekeningen en ander materiaal op groot formaat.
Het verslag van deze dag kun je nalezen op de website van FARO.
Lees het verslagIn dit advies bundelen we alle kennis die het VAi verzamelde tijdens digitaliseringsprojecten, in het bijzonder het digitaliseringsproject van zes architectuurtijdschriften in 2013 - 2016. Om onze ervaringen opnieuw te kunnen inzetten in volgende projecten, schreven we deze neer in een checklist/kennisdocument.
De absolute basis om een goed digitaliseringsproject aan te vatten is de website van project CEST. Op deze website vind je minimumrichtlijnen en aanbevelingen voor een kwaliteitsvolle digitalisering.
Een ander standaardwerk met betrekking tot de kwaliteitsbewaking van het scanproces zijn de Metamorfozerichtlijnen, die in Vlaanderen het meest worden gebruikt. Een andere bekende standaard is FADGI. Meer info over deze standaarden valt te lezen op de website van CEST.
Artikel van Rony Vissers, Tuur Van Hove en David Coppoolse in META, Meten is weten: Zeven tips om de kwaliteit van je (kranten) digitaliseringsproject te verbeteren
Volgende case-studies zijn in het bijzonder relevant:
Er is ondertussen veel ervaring in de erfgoedsector. Volgende projecten kunnen dienen als inspiratie:
Leer meer over wat er gaande is in de wereld m.b.t. het digitaliseren van 3D-objecten.