Het inkomgebouw van Planckendael is een ontwerp van DG Architecten Ilse Diddens en Willy Goossens.
Dit ontwerp bestaat uit twee volumes, die samen een geheel vormen doordat ze verbonden worden door een luifel. De twee volumes hebben de vorm van lobben. De ronding op de koppen versterkt de beweging van de bezoeker die het park betreedt. Door de specifieke plaatsing doen de lobben denken aan de vorm van een boomerang. Deze plaatsing van de gebouwen en de luifel zorgt dat er een ontvangstplein afgebakend wordt.
In de ene lob bevindt zich de shop, met daar achter de ruimtes voor het personeel en een technische ruimte. De shop bevindt zich op de kop van de lob en is op die manier zowel zichtbaar vanaf het ontvangstplein als vanuit het park. Doordat er hier glas langs beide zijden gebruikt wordt, creëert dit bovendien een doorzicht vanaf het plein naar het park.
De tweede lob is opgesplitst in twee delen, met daartussen een ingang voor de leden. Op de kop van deze lob bevinden zich de kassa’s en de verpleegruimte. In het andere deel bevinden zich de publieke toiletten. Deze ruimtes zijn gesloten kernen, opgebouwd uit massieve baksteen muren. Achter beide lobben is steeds een fietsenstalling voorzien.
De twee lobben worden verbonden door het hellend groendak. De constructie wordt gedragen door ronde betonnen zuilen en de massieve kernen. De helling bereikt zijn hoogste punt boven de toegang die hierdoor extra benadrukt wordt. De bezoeker wandelt het park binnen onder deze luifel. Eens je de poort door bent wordt met een strook klinkers aangegeven dat je het gebouw verlaat en het park betreedt. Het groendak maakt deel uit van de natuurlijke omgeving van het park; het vormt als het ware een natuurlijke heuvel in het landschap. Het voordeel is dat regenwater op die manier kan aflopen en bovendien zorgt het groendak voor extra isolatie. De onderkant van het dak is afgewerkt met houten platen die doorlopen in de muren van de shop. Dit versterkt de eenheid van de twee volumes en de luifel.
- Deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurtekst van Gitte Van den Bergh (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).
Leuvensesteenweg 582
2800 Mechelen
België
04-2007