Van 9 tot 13 juni vindt de Internationale Archievenweek plaats (IAW2025) met als centraal thema #ArchivesAreAccessible: Archives for Everyone. Dit thema benadrukt de cruciale rol die toegankelijkheid speelt in de digitale transformatie van archieven en hun vermogen om een wereldwijd publiek te bereiken.
Dit thema, dat de International Council on Archives (ICA) koos via een enquête waaraan meer dan 300 deelnemers meededen, benadrukt de cruciale rol die toegankelijkheid speelt in de digitale transformatie van archieven en hun vermogen om een wereldwijd publiek te bereiken.
Naarmate archieven zich ontwikkelen in het digitale tijdperk, wordt het steeds belangrijker om bredere toegang tot archiefmateriaal te bieden. Het thema van dit jaar viert hoe archieven wereldwijd nieuwe technologieën omarmen om hun collecties open te stellen, waardoor het voor mensen gemakkelijker wordt om in contact te komen met geschiedenis, cultuur en kennis. Of het nu gaat om digitale platforms, verbeterde gebruikersinterfaces of innovatieve conserveringstechnieken, het doel is om ervoor te zorgen dat archieven voor iedereen beschikbaar zijn, ongeacht geografische locatie of fysieke beperkingen.
Lees meerOnder het motto #archivesareaccessible stelt het Vlaams Architectuurinstituut, ter gelegenheid van de Internationale Archievenweek, 25 tekeningen van Edward Careels beschikbaar op Wikimedia Commons — de beeldbank van Wikipedia en andere Wikimedia-platformen.
Deze tekeningen bevinden zich in het publieke domein, wat betekent dat ze vrij hergebruikt mogen worden, zonder dat daarvoor toestemming nodig is.
Lees meerSinds mei 2025 is het archief van Georges Baines doorzoekbaar op de VAi Archiefhub, de website waarmee je doorheen de collectie van het Vlaams Architectuurinstituut kunt zoeken. De inventaris van dit waardevolle archief kon worden voltooid met de hulp van vrijwilliger Paul Willems.
Lees meerBewaar jij archiefmateriaal rond stedenbouw en ruimtelijke planning? Weet jij waar er zich archiefmateriaal bevindt bij andere organisaties of privépersonen? Laat het weten aan het VAi Kenniscentrum!
Het VAi Kenniscentrum zal de verzamelde kennis doorlopend registreren in de VAi Archiefhub. In 2028 verschijnt er een bronnengids, die (onder)zoekers wegwijs maakt in het verspreid bewaarde bronnenmateriaal.
Lees meerWe trokken samen met Oskar De Roover, interieurarchitect en meubelontwerper, naar het Archiefhuis van het Vlaams Architectuurinstituut om het archief van Jul De Roover te verkennen.
Onder begeleiding van collectiebeheerder Dirk Laureys dook Oskar in de rijke archieven en ontdekte hij meer over de ontwerpmethodes en het maatschappelijk engagement van zijn grootoom.
De ontmoeting met het verleden bleek bijzonder inspirerend. Oskar haalde er waardevolle inzichten uit die hij vandaag meeneemt in zijn eigen ontwerppraktijk. Hij raadt dan ook iedereen aan, ontwerper of niet, om eens een archief te bezoeken. “Je steekt er zoveel meer van op dan wanneer je iets gewoon online opzoekt,” vertelt hij enthousiast.
Voor wie zich verder wil verdiepen in de geschiedenis en ontwikkeling van interieurontwerp in België, biedt de Bronnengids Interieurontwerp België 1945–2000 een onmisbaar overzicht.
Bressers Architecten, een van de oudste architectenbureaus van het land, werkt samen met het VAi Kenniscentrum aan de ontsluiting van hun uitzonderlijk archief van ontwerp- en restauratieprojecten. In oktober 2024 startte het bureau een pilootproject om hun collectie te inventariseren, digitaliseren en publiek toegankelijk te maken voor architecten, onderzoekers en het brede publiek. Ontdek meer over de aanpak en voortgang van het project.
Lees meerMet het project Software/architectuur onderzoekt het VAi Kenniscentrum de softwaregeschiedenis van het Belgische ontwerpveld tussen 1970 en 2000. Welke rol speelde software in ontwerptheorieën, -processen, en -praktijken? Hoe informeerden ontwerpers zich over de ontwikkeling van die software?
Dit project vertrekt vanuit het uitgangspunt dat er niet één moment was waarop zich een 'digitale revolutie' voltrok. In plaats daarvan benadert het de de relatie tussen software en ontwerp als een doorgaand proces dat zich over meerdere decennia langzaam ontwikkelde, waarbij iedere softwaretoepassing zijn eigen verhaal heeft.
De collectie van het Vai heeft meer dan 5000 meter archiefdozen vol plannen, foto's, correspondentie en bestekteksten, een uitgebreide bibliotheek met boeken en tijdschriften uit binnen- en buitenland, lades met schatten aan kleurrijke plannen, een verdieping boordevol mock-ups, prototypes en modellen...
En ook jij bent welkom in de collectie van het Vlaams Architectuurinstituut! Wil jij graag een archief komen inkijken? Maak een afspraak via +32 (0)3 202 04 83 of stuur een mail naar architectuurarchief@vai.be. Digitaal kan je al eens rond snuisteren in onze collectie via de Archiefhub.
Raadpleeg de collectie van het VAi Meer over de collectieHet Kenniscentrum van het VAi werkt rond het cultureel erfgoed van stoel tot stad. Als organisatie met een landelijke dienstverlenende rol binnen het Cultureelerfgoeddecreet ondersteunt het VAi ontwerpers, onderzoekers, erfgoedprofessionals en andere spelers in het veld.
Ontdek de verzamelde kennis van het VAi Kenniscentrum via de onderzoekspagina's met kennisdossiers op onze website. Beheer je zelf een collectie architectuurarchieven? Neem dan een kijkje bij de adviespagina’s over erfgoedbeheer.
Raadpleeg de advies en onderzoekspagina's Meer over het Kenniscentrum09.06.2025-13.06.2025