Erfgoed

Nieuwe artikels over vrouwelijke interieurontwerpers op Wikipedia

Op 9 november 2022 verzamelden dertig studenten en twee vrijwilligers voor een Wikipedia-schrijfsessie in DE SINGEL (Antwerpen). De schrijfsessie is een gezamenlijk initiatief van Vrouwentongen vzw en het Vlaams Architectuurinstituut i.s.m. met de Faculteit Ontwerpwetenschappen van UAntwerpen en Wikimedia Belgium.

Nieuwe artikels over vrouwelijke interieurontwerpers op Wikipedia
Copyright

Wikipedia-schrijfsessie

Op de sessie schreven vrijwilligers en studenten van de Master Interieurarchitectuur (UAntwerpen) artikels over vrouwen binnen de discipline van interieurarchitectuur. Met deze schrijfsessie bouwen we verder op het project Wiki Women Design en maken we vrouwen die hebben bijgedragen aan de ontworpen omgeving in België meer zichtbaar en vindbaar op Wikipedia. De sessie leverde 16 nieuwe artikels op.

De artikels zijn een mix van hedendaagse en historische ontwerpers. Een opvallende naam is die van kunstschilder Mathilde Mayer, die aan de wieg stond van de vrouwenbeweging Les Arts de la Femme in 1908, een beweging die ervoor ijverde om producten van vrouwelijke ontwerpers op de markt te brengen. Een hedendaagse ontwerper die in een artikel kreeg is Élise Van Thuyne. Ze begon haar carrière in 2005 als autodidact en werkt vandaag mee aan de herbestemming van de Sint-Hubertuskerk, de toekomstige huisvesting van het VAi.

Bijzondere aandacht gaat ten slotte uit naar Moniek Bucquoye, die in 2022 overleed. Ze was o.a. directeur van de Biënnale Interieur in Kortrijk en speelde een belangrijke rol in de internationalisering van het designveld.