In 2006 opent in deSingel de tentoonstelling 'Wonen in Welvaart. Woningbouw en wooncultuur in Vlaanderen, 1948-1973', het eerste overzicht van de wooncultuur in Vlaanderen na de Tweede Wereldoorlog.
Het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven en het Vlaams Architectuurinstituut presenteren met ‘Wonen in Welvaart. Woningbouw en wooncultuur in Vlaanderen, 1948-1973’ voor het eerst een breed opgezette thematische tentoonstelling in deSingel. Het project groeide uit een samenwerking met onderzoekers en experts aan Vlaamse universiteiten, archiefinstellingen en musea.
Wonen in Welvaart belicht hoe in Vlaanderen de evolutie van de wooncultuur nauw was verbonden met de uitbouw van de welvaartsstaat in de periode 1948 tot 1973. De tentoonstelling brengt via diverse case-studies het rijke pallet in beeld dat het wonen van de fifties en sixties vorm gaf. Zowel het gestegen huishoudelijke comfort, de rol van middenveldorganisaties als de KAV, de Boerinnenbond of de Katholieke Arbeidersvrouwen als belangrijke wetten en hun impact komen in beeld. De evoluties in het bouwbedrijf (prefab, standaardisatie in de sociale woningbouw, ...) en internationale tendensen komen aan bod.
TentoonstellingDit boek geeft met uiteenlopende essays en een rijke selectie nooit eerder gepubliceerd materiaal een levendig beeld van de recente geschiedenis van het ‘Wonen in welvaart’ in Vlaanderen. Na de Tweede Wereldoorlog werd een eigen huis, liefst buiten de stad, met een volledig ingerichte keuken met de nieuwste huishoudelijke apparaten, een garage voor de eigen auto, centrale verwarming, nieuwe meubels en een televisietoestel voor steeds meer Vlamingen een optie. Wonen werd een maatstaf voor welvaart.
Aan de basis van deze ontwikkeling lag een bijzondere dynamiek die Vlaanderen onderscheidde van de rest van Europa. Het wonen lag hier op het kruispunt van de vrije markt en een sociale overheidspolitiek. Tegelijkertijd brachten sociale organisaties als de Boerinnenbond eigen ideeën in en gaven ze hun leden adviezen over wonen. Dit boek geeft met uiteenlopende essays en een rijke selectie nooit eerder gepubliceerd materiaal een levendig beeld van de recente geschiedenis van het ‘Wonen in welvaart’ in Vlaanderen.
PublicatieNaar aanleiding van de Open Monumentendag 2008 in Brussel wordt een tentoonstelling over de onstaansgeschiedenis van de Modelwijk in Laken opgesteld. De Modelwijk viert zijn vijftigste verjaardag en wordt gerenoveerd. 'Modelwijk' is een gedeelte van de tentoonstelling 'Wonen in welvaart. Woningbouw en wooncultuur in Vlaanderen, 1948-1973'. De tentoonstelling toont de eerste plannen en ontwerpen van de architecten, waaronder Renaat Braem, die de wijk uitdachten naar aanleiding van expo 58 dat op de naburige terreinen plaatsvond. Ontwerptekeningen uit de Archives d'Architecture Moderne, waar een deel van het archief van Renaat Braem wordt bewaard, tonen de visionaire plannen die Braem had met de modelwijk. De wijk was gepland naar aanleiding van Expo 58 om aan de wereld te tonen hoe vooruitstrevend België was op eht vlak van woningbouw en sociale huisvesting. De wijk raakte echter niet tijdig klaar. Ook werd er stevig geknipt in de oorspronkelijke plannen, waar vooral de collectieve voorzieningen en het publiek domein onder leden.