Met een lezing door Liesbeth Huybrechts en een reeks workshops in het najaar van 2024 willen het VAi en Timelab inzicht krijgen in de uitdagingen van participatie bij actuele architecturale en stedenbouwkundige projecten in België.
In architectuur en stedenbouw is participatie steeds vaker een hulpmiddel in het ontwerpproces. Het kan een bottom-up proces zijn met burgerorganisaties of een verplicht proces, opgelegd door de autoriteiten. Deze processen hebben verschillende niveaus van burgerbetrokkenheid en kennen met talloze uitdagingen. Al sinds de jaren 1960 is er in de architectuur belangstelling voor participatie. Maar de steeds veranderende maatschappelijke dynamiek veranderde ook de positie van de architectuur en de rol van architecten. Daarom blijft het discours over participatie nog steeds relevant in de hedendaagse praktijk.
(Illustratie: Sofie De Cleene)
We verzamelen kritische inzichten, tonen goede praktijken van architecten en participatieprofessionals (maatschappelijk werkers, mensen die betrokken zijn bij gemeenschapsmanagement) en verkennen mogelijke rechtvaardige posities die men kan innemen met betrekking tot de veelzijdige sociale dynamiek van de 21e eeuw. De serie is ontworpen om peer-to-peer leren te bevorderen tussen mensen die intensief bezig zijn met participatieprojecten en ook om een reeks vaardigheden te introduceren bij jongere en/of geïnteresseerde architecten en architectuurstudenten.
Programma
26.09.2024-06.12.2024
Timelab
Kogelstraat 34, 9000 Gent
Gratis mits registratie
Nederlands
Vlaams Architectuurinstituut en Timelab
Hülya Ertas en Evi Swinnen
Sofie De Cleene
de Vlaamse Gemeenschap
Hoe beïnvloeden gedeelde ruimtes onze manier van leven? In 2024-2025 staat het architectuurprogramma van het Vlaams Architectuurinstituut in het teken van wat we delen. In onze tentoonstellingen, lezingen, debatten, workshops en publicaties onderzoeken we de verschillende aspecten van samenwonen en samenleven.