Op 25 oktober onderzoeken we hoe de machtsdynamiek tussen markt-, overheids- en gemeenschapsactoren invloed heeft op architectonische ontwerpbeslissingen. We maken gebruik van de Three is a Crowd-tool om wederzijds begrip te bevorderen en gedeelde waardekaders te identificeren.
In deze workshop zoek je als groep naar een gedragen waardenkader dat is opgebouwd uit stellingen die uit de driehoek komen. Het resultaat is niet alleen een overzicht van de cultuurwaarden, maar vooral een gesprek dat heeft plaatsgevonden waarbij de verschillende actoren inzicht verwerven in elkaars positie. Wat we al kunnen meegeven uit onze ervaring is dat de waardekaders en opperationele positie van de actoren niet altijd samenvalt. Met andere woorden: Vertegenwoordigers van markt kunnen de waarden van community dragen, of de communityspelers kunnen de overheidspositie nemen. En laat het nu niet in deze complexiteit zijn dat wederkerigheid ontstaat.
Participatie begint bij een gelijkwaardige stem tussen alle partijen. Welke stemmen worden gehoord en vertaald in het architecturaal ontwerp is een fundamentele vraag wanneer we vorm geven aan het participatief proces. We hebben steeds te maken met een mix aan actoren die zich positioneren in de markt, overheid of tussen communityspelers. Deze drieledigheid zorgt voor een machtsdynamiek die niet altijd constructief uitpakt.
Met de gesprekstarter Three is a Crowd benaderen we deze drieledigheid niet vanuit tegengestelde polen, maar vanuit verschillende perspectieven en waardekaders. Timelab Academy ontwikkelde deze verdiepende tool aan de hand van het theoretisch model van sociologen Adalbert Evers en Jean-Louis Laville die met hun drieledig schema begin van de jaren 2000 zichtbaarheid wilden geven aan het belang van de derde sector of het middenveld. Dit theoretisch model werd door de ontwerpers van de Timelab Academy ism Kunstenpunt geplot op de semiotic square van Algirdas Julien Greimas, versie van Donna Haraway.
(Illustratie: Sofie De Cleene)
Met een lezing en een reeks workshops in het najaar van 2024 willen het VAi en Timelab inzicht krijgen in de uitdagingen van participatie bij actuele architecturale en stedenbouwkundige projecten in België.
Programma
25.10.2024
14.00-17.00
Timelab
Kogelstraat 34, 9000 Gent
Gratis mits registratie
Nederlands
Vlaams Architectuurinstituut en Timelab
Hülya Ertas en Evi Swinnen
Sofie De Cleene
de Vlaamse Gemeenschap
Timelab voorziet plaats voor rolstoelgebruikers. Gelieve op voorhand contact met hen op te nemen, indien je vragen hebt.
Hoe beïnvloeden gedeelde ruimtes onze manier van leven? In 2024-2025 staat het architectuurprogramma van het Vlaams Architectuurinstituut in het teken van wat we delen. In onze tentoonstellingen, lezingen, debatten, workshops en publicaties onderzoeken we de verschillende aspecten van samenwonen en samenleven.