In de eerste workshop van Participatie voor echt op 11 oktober richten we ons op effectieve en inclusieve participatie. We maken kennis met de Impactor, een instrument dat is ontworpen om impact te meten vanuit het perspectief van de deelnemers.
Participatie hangt niet enkel af van de groepsamenstelling. Het draait ook om de juiste vragen: Wie zit er aan de tafel? Wie bevragen we? Hoe stellen we de groep samen die we gaan bevragen? En misschien wel het allerbelangrijkst: is deze groep representatief voor de mensen op wie de nieuwe architectonische en/of planningsbeslissingen van invloed zullen zijn?
In de praktijk hebben ontwerpers vaak niet de luxe van maandenlang veldonderzoek of brede bevragingen. Door tijd- en resourcebeperkingen bereiken we meestal slechts een beperkte groep, waardoor kwantitatieve meetinstrumenten vaak niet voldoende zijn om een kritische massa te bereiken. Bovendien, beïnvloedt hun wereldbeeld in grote mate hoe ze feedback interpreteren. Het resultaat is vaak dat mensen die deelnamen of niet deelnamen, zich niet gehoord voelen.
Na grondig onderzoek van allerlei meetinstrumenten voor participatie introduceert de Timelab Academy de Impactor: een nieuw instrument voor de actieve bevraging van impact door de ogen van de participant. Deze tool is gebaseerd op het intensieve werk de Impact Frontiers beweging (impactfrontiers.org), die zich richten op het meten van echte impact op mens en planeet. Timelab Academy heeft deze kennis vertaald naar de context van participatie in stedelijke ontwikkeling.
Tijdens deze workshop werk je hands-on met de Impactor en ontdek je hoe dit intuïtieve en tactiele instrument deelnemers begeleidt naar de diepere context van hun antwoorden. Door praktische oefeningen en interactieve sessies leer je hoe je de Impactor kan inzetten in je eigen projecten om de kwaliteit van participatie en impactmetingen te verbeteren.
(Illustratie: Sofie De Cleene)
Met een lezing en een reeks workshops in het najaar van 2024 willen het VAi en Timelab inzicht krijgen in de uitdagingen van participatie bij actuele architecturale en stedenbouwkundige projecten in België.
Programma
11.10.2024
14.00-17.00
Timelab
Kogelstraat 34, 9000 Gent
Gratis mits registratie
Nederlands
Vlaams Architectuurinstituut en Timelab
Hülya Ertas en Evi Swinnen
Sofie De Cleene
de Vlaamse Gemeenschap
Timelab voorziet plaats voor rolstoelgebruikers. Gelieve op voorhand contact met hen op te nemen, indien je vragen hebt.
Hoe beïnvloeden gedeelde ruimtes onze manier van leven? In 2024-2025 staat het architectuurprogramma van het Vlaams Architectuurinstituut in het teken van wat we delen. In onze tentoonstellingen, lezingen, debatten, workshops en publicaties onderzoeken we de verschillende aspecten van samenwonen en samenleven.