Digitaal

VAi@TheMovies

Wat is er beter dan architectuur absorberen vanuit je luie zetel? Het Vlaams Architectuurinstituut dook in zijn online archief op zoek naar architectuur op de gevoelige plaat. Op VAi@TheMovies vind je interviews met architecten, een blik achter de schermen van onze tentoonstellingen, getuigenissen en veel meer…

#vaiathome

VAi@TheMovies

Kerselare Drawings and Photographs

Sinds 2018 werken beeldend kunstenaar Bart Lodewijks en fotograaf Jan Kempenaers aan een project rond de kapel in Kerselare (Oudenaarde) van architect Juliaan Lampens (1966). Op donderdag 10 december 2020 stelden ze de publicatie over dit project voor tijdens een online panelgesprek bij het Vlaams Architectuurinstituut.

Luc Deleu & T.O.P. office. Future Plans 1970-2020

Op 3 december 2020 presenteerden we het boek Luc Deleu & T.O.P. office. Future Plans 1970-2020, een uniek tijdsdocument van een buitengewoon eigenzinnig ontwerpbureau. Tijdens een online booklaunch bladeren eindredacteur Peter Swinnen en Luc Deleu door 63 projecten uit de afgelopen 50 jaar met commentaar van 44 stemmen.

ACROSS | vvv

vvv was digitaal vanuit hun eigen bureau te gast voor een ACROSS-lezing op 26 november 2020. Architect Yves Malysse van URA verzorgde de inleiding.

Fundamenten van het Stadsontwerp

Op 17 november stelde voormalig Vlaams bouwmeester Marcel Smets zijn boek Fundamenten van het Stadsontwerp voor. Tijdens een online panelgesprek namen kritische lezers Stefan Devoldere (UHasselt), Kristiaan Borret (Brussels bouwmeester, Universiteit Gent), Els Vervloesem (Architecture Workroom Brussels) en Michiel Dehaene (Universiteit Gent) het boek onder de loep.

Unfolding the Archives #2 Juliaan Lampens

De tweede editie van Unfolding the Archives illustreert de verscheidenheid van Lampens’ archief aan de hand van een minder bekend ontwerp: een onthaalcentrum voor toeristen in de badplaats Blankenberge uit 1972. De archiefstukken, van onderzoekende ontwerpschetsen tot indrukwekkende uitvoeringstekeningen, tonen het belang dat hij hechtte aan het ambacht van het tekenen en het materialiseren. Ze getuigen ook van Lampens' fascinatie voor het architectuurdetail, dat een sleutelrol speelt doorheen zijn oeuvre. Samen met de tentoonstelling verschijnt de heruitgave van het boek Juliaan Lampens. 1950 – 1991. Ontdek de nagelnieuwe, herziene uitgave van deze tentoonstellingscatalogus uit 1991, aangevuld met een geactualiseerde biografie, een voorwoord en nieuwe vertalingen.

Booklauch

Jo Taillieu over Juliaan Lampens

ACROSS | Générale

Op 27 oktober 2020 nodigden het Vlaams Architectuurinstituut en A+ het bureau Générale uit voor een Across-lezing in deSingel in Antwerpen. Architect Jo Taillieu introduceerde het jonge Brusselse bureau.

MEANING / TRANSLATIONS

In het najaar van 2020 toonde het Vlaams Architectuurinstituut binnen het thema Back from Japan het werk van twee jonge architectenbureaus die werken vanuit België en Japan. De tentoonstelling MEANING / TRANSLATIONS toonde het werk van Schenk Hattori en S U G I B E R R Y. Schenk Hattori opereert vanuit Antwerpen en Kyoto. Het bureau werd opgericht door Steven Schenk en Daisuke Hattori (2015) kort na hun studies aan de Accademia di Architettura in Mendrisio, Zwitserland. S U G I B E R R Y, opgericht door Mayu Takasugi en Johannes Berry (2016), werkt vanuit Brussel en Tokio.

Pompidou presenteert Schenk Hattori

Koen Van Synghel in gesprek met Steven Schenk en Johannes Berry

RE-PRACTICE RE-VISIT RE-TURN

Hoe aardt architectuur uit Vlaanderen in een veranderende context? Jan De Vylder, Inge Vinck, Jo Taillieu en Sofie De Caigny lichten toe hoe de tentoonstelling RE-PRACTICE RE-VISIT RE-TURN in 2020 het ontwerponderzoek van architecten de vylder vinck taillieu in Tokio toont. Elf Vlaamse projecten krijgen een nieuwe betekenis, als elf Japanse spiegelbeelden. Dezelfde methodiek pasten de architecten toe in de wereldsteden Londen, Kopenhagen en Istanbul.

Case Design. The Craft of Collaboration

In 2019 markeerde de tentoonstelling Case Design. The Craft of Collaboration zes jaar praktijk van het Indiase ontwerpcollectief Case Design. Ze is opgebouwd rond objecten, tekeningen, modellen, mock-ups, stalen, foto's en verhalen die de architecten verzamelden tijdens het bouwproces van de Avasara Academie, een residentiële school voor jonge vrouwen in Pune, India. Aan het woord zijn Sam Barclay, oprichter van Case Design en Sofie De Caigny, directeur van het Vlaams Architectuurinstituut.

Bovenbouw Architectuur. The House of the Explorer

Dirk Somers, oprichter en architect van Bovenbouw Architectuur en Sofie De Caigny, directeur van het Vlaams Architectuurinstituut geven hun kijk op Bovenbouw Architectuur. The House of the Explorer. De tentoonstelling uit 2019 dompelt je onder in een veelheid aan fascinaties uit het oeuvre van het Antwerpse ontwerpbureau Bovenbouw Architectuur. Fotograaf Filip Dujardin vertelt meer over het campagnebeeld.

Léon Stynen, architect

In het najaar van 2018 organiseerden het Vlaams Architectuurinstituut en deSingel een overzichtstentoonstelling over het oeuvre van de Belgische architect Léon Stynen. Aan het woord zijn curatoren Bart Tritsmans en Nina Serulus.

COUSSÉE & GORIS architecten. Natura Naturans

In 2018, twintig jaar na de oprichting van het bureau en tien jaar nadat ze de Vlaamse Cultuurprijs Architectuur kregen, presenteerde kunstenaar Marie-Françoise Plissart een persoonlijke interpretatie van het werk van COUSSÉE & GORIS architecten. Aan de hand van foto’s en videofragmenten creëerde ze haar eigen versie van de gebouwen die het bureau de afgelopen tien jaar realiseerde. Het Vlaams Architectuurinsituut sprak met Ralf Coussée en Klaas Goris over de tentoonstelling en hun werk.

Dom Hans van der Laan. Een huis voor de geest

In 1977 publiceerde architect en monnik Dom Hans van der Laan zijn traktaat De Architectonische Ruimte, 15 lessen over de Dispositie van het Menselijk Verblijf. Het is een theorie die de essentie van de ruimtelijke ervaring wil vatten en ordenen als basis voor het ontwerpproces. Caroline Voet en Leen De Brabandere lichten toe hoe de tentoonstelling Een huis voor de geest in 2017 op zoek gaat naar de tastbare wereld rond Van der Laans filosofie.

Find myself a city to live in. De Smet Vermeulen architecten

In Find myself a city to live in bestudeerden architecten Henk De Smet en Paul Vermeulen in 2017 de impact van de architecturale ingreep op de vorm en het gebruik van de stad; een evenwichtsoefening tussen continuïteit en verandering. “We willen het gewone zo opwaarderen, dat het niet meer banaal is.”

Ensembles. Architectuur en ambacht

De tentoonstelling Ensembles toonde in 2016 aan de hand van projecten uit diverse Europese landen hoe de samenwerking tussen ontwerpers en makers tot nieuwe oplossingen in architectuur kan leiden. Curatoren Bart Tritsmans en Christoph Grafe, alsook scenograaf Asli Ciçek treden meer in detail over de tentoonstelling.

Het huis. De mentor. Het archief. Christian Kieckens

Architectuur uit Vlaanderen en Brussel geniet vandaag internationaal grote belangstelling. In de jaren zeventig legde een groep jonge, opkomende architecten de basis voor dit succes. Het Vlaams Architectuurinstituut en deSingel nodigden in 2016 een van hen uit om een tentoonstelling te maken: Christian Kieckens.

Youtube en Vimeo

Nood aan nog meer video's? Bekijk dan zeker onze kanalen op Youtube en Vimeo.