Project

Digitale architectuurarchieven

Architecten werken hoe langer hoe meer digitaal. Willen we het ontwerp van de omgeving afdoende blijven documenteren, dan moeten we een antwoord vinden op de uitdagingen die de duurzame bewaring van digitale objecten stellen.

Digitale architectuurarchieven

Hoe blijven digitale bestanden vindbaar en raadpleegbaar? Op welke manier kunnen betrouwbaarheid en authenticiteit van een digitaal document verzekerd worden? Wat met het behoud van de context van een document? Hoe kan de onvermijdelijke veroudering van digitale dragers opgevangen worden? Het zijn vragen waarmee archiefinstellingen van over de hele wereld worden geconfronteerd.

Documenten ontstaan steeds meer in een digitale omgeving of worden gedigitaliseerd. Documenten in digitale vorm stellen geheel eigen uitdagingen met betrekking tot hun bewaring, vindbaarheid, leesbaarheid en authenticiteit. In deze context wil het Architectuurarchief Vlaanderen een actieve rol spelen met betrekking tot digitale architectuurarchieven. Omdat architectuurarchieven veel bestanden met technische tekeningen en digitale modellen bevatten, is een specifieke aanpak met betrekking tot hun preservatie vereist.

Wil je meer info over dit project, contacteer dan projectleider Wim Lowet via wim.lowet@vai.be.

Output en publicaties

Wil je de resultaten van het project nalezen? Neem dan een kijkje op onze adviespagina's.

Projectverloop

  • Fase 1 (2008-2010): Ontwikkeling van een digitaal testdepot.
  • Fase 2 (2011): Survey naar digitaal documentbeheer bij architecten.
  • Fase 3 (2013): Onderzoek naar opname en preservatie van CAD.
  • 2014: Pilootproject over ordening en selectie in een digitaal bouwdossier van Martine De Maeseneer Architecten, in samenwerking met PACKED.
  • Fase 4: (2014-2016): Onderzoek naar een archiveringsworkflow aan de hand van het digitaal archief van Maarten Van Severen.
  • 2016-2017: The archives @ the architects: een haalbaarheidsstudie voor archiefdiensten aan architecten.
  • 2017: Ontwikkeling van procedures voor bestandsreplicatie en -identificatie aan de hand van het digitaal archief van Christian Kieckens.

Projectenoverzicht

Ontdek meer projecten van het VAi.


Ga naar alle projecten